lördag 26 mars 2011

Gäddmete i rinnande vatten?

Sitter som bäst och funderar över om man skulle börja testa jaga gäddor från land med metet så småningom.

Ska nån gång när jag hinner försöka ta mig till en å här på min hemort och se hur isläget är där. Jag tror det borde börja finnas öppet vatten där vid dethär laget.



Jag har länge tänkt börja ställa "sommar-redskapen" iskick också, för att det inte skall bli bråttom när isen äntligen släpper och man kan inleda båtsäsongen. Har bland annat tänkt behandla alla mina jerkar med betonggolvslack, för att förlänga livslängden på dem. Har även funderat över att köpa ett par kraftiga haspelrullar med baitrunner funktion till metet och flötestrollingen. Får se hur det blir med det, för å andra sidan fungerar haspelrullarna som jag använder till ismetet helt bra också.

Det som jag ändå måste skaffa de närmaste dagarna är, 2 nya spön till metet. Framför allt längre och kraftigare spön, så det går att kasta ut mörtarna en bra bit från land. Rullarna till metet och flötestrollingen kommer jag att fylla med spunnen lina. Detta på grund av att nylånlinan töjer mycket mera än spunnen lina och därför uteblir den maximala effekten i mothugget.

Kommer tyvärr att ta en tid innan jag kommer mig ut på gäddfiske igen på grund av jobb och åter jobb. Men sånt är livet, man måste väl arbeta lite mellan gäddpassen också.

Skall försöka ställa redskapen för sommarfisket iskick den närmaste tiden nu, så det är bara att tuta och köra när det går att sjösätta båten.

Har för övrigt varit ganska mycket funderande och grubblande över kommande sommarsäsong och jag har länge sökt en minder båt, aktersnurra och trailer, för att kunna fiska i flera olika vatten än hittills. Nu har jag äntligen hittat en liten båt med 15 hk motor och en splitterny trailer beställs nästa vecka. Min kusin och goda vän, Roland, har lovat att han ställer upp och monterar dragkrok på bilen - Stor tack på förhand för detta! Såå, i sommar kommer nya vatten att testas och förhoppningsvis större gäddor att krokas..!



Hämtade aktersnurran för ett par dagar sedan och båtaffären är spikad, så nu är det bara att vänta på öppet vatten!

torsdag 24 mars 2011

Dags för ett kvällspass

 


Blev ett kort pass på isen igen i tisdags. Bestämde mig för att testa om gäddorna skulle vara aktiva under kvällen denna gång.


Börjar få lite nog av borrandet i den otroligt tjocka isen  - Skulle räcka bra fastän den skulle vara lite tunnare. Nåja, med tiden blir den väl tunnare ska vi hoppas...


Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg, så har jag haft tafsar som endast lämpat sig för mindre betesfiskar. Tog mig nu slutligen i kragen och tillverkade nya tafsar för de större mörtarna också.


Kroken längst bak knöt jag fast på helt vanligt vis. Dvs, helt på samma sätt som man knyter fast en tafs eller ett beteslås till huvudlinan. Sedan, till den andra kroken, använde jag mig av en så kallad "knotless knot". Denna håller garanterat kroken på stället och den kommer inte att börja glida av och an på tafsen.


Färdig!! Över varje knut satte jag slutligen en bit krympslang, som jag värmde och tafsen är redo för användning...


Lyckad satsning att använda sig av större betesfisk denna kväll. Ingen stor gädda denna gång heller, men de större betesfiskarna verkar locka även de mindre gäddorna till hugg. Denna snipa tog på en ca. 200 grams mört. Och på ett "rent" tackel, alltså utan extra blänken eller dylikt.

  
Catch and Release - Of course!


Blev snabbt mörkt efter 19-tiden. Jag satt ca 3 timmar på isen denna tisdagskväll, med 3 hugg och en landad gädda som resultat. De 2 övriga huggen kom på spöet som jag riggat med en lite mindre mört och mitt specialtackel. Kunde ej heller denna gång konstatera några bitmärken i betesfisken, vilket betyder att det är dags att montera en krok intill blänket också eftersom den bevisligen ser mera smaklig ut än mörten...


Så börjar det sakta men säkert bli "lite" mörkt. Tog upp spöna vid 20-tiden och när jag gick de några hundra metrarna tillbaks till bilen så var det verkligen beckmörkt. 

Summa sumarum: Helt okej pass igen, fastän de stora lyste med sin frånvaro. Men som sagt - Det är en tidsfråga innan jag sitter med henne i famnen...:)

måndag 21 mars 2011

Rapport, Gäddmäsk och Mört!

Jag minns faktist inte ens riktigt när vi startade i torsdags, men vid halv 6 tiden började jag packa de sista grejerna och ladda termosen. Styrde därefter iväg mot Kållby där Emil väntade, full av iver. När allt var fixat och grejerna var inpackade i Emils bil startade vi den ca. 100 km långa färden söderut. Vi hade bestämt redan dagen innan, att vi inte kommer att satsa på att ha grejerna riggade i soluppgången. Vilken tur för Emil, i så fall skulle han knappt behövt sova alls under natten mot torsdagen, eftersom han kommit hem från jobbet ca. halv 2 tiden... Våren är så välkommen, men visst blir väckningen onödigt tidig om man vill vara ute och redo innan solen går upp.


Som tidigare nämnt, så är detta vatten även känt för att vara rätt så rik på abborrar. Medan jag riggade ismetspöna började Emil leta efter den randiga arten, och kryssade på kors och tvärs över viken där vi bestämt att vi börjar dagens fiske.

Jag hade fått tag i några mörtar av en kompis och dessa satte jag på 2 av mina 3 spön. Jag bestämde mig för att göra en "specialare" och rigga det 3:e spöet med extra blänke, en bit gul yllegarn och död och snittad strömming. Stället där vi började var ganska nära land och jag hade inte räknat med mera än ca. 1-2 meters djup där jag riggade första spöet. Visade sig dock, att endast några fåtal metrar från land kunde man sänka betet ner till 4, eller till och med 5 meter, innan den nådde botten. I princip hade jag mina beten hela dagen på samma djup, ca. 1/2-1 meter från botten.


Eftersom jag ismetar med endast 3 spön så hade jag även ställt mig med några angeldon för att kunna fiska av ett större område och inte vara tvungen att flytta runt de 3 spöna hela tiden. Kanske man kan tycka att man är lite lat, men att springa runt och borra 200mm hål i 40-50 cm tjock is blir tungt i längden...

Nåja, jag hade alltså riggat spöna och var påväg att få ut det första angeldonet när det small till i vippan till spöet jag för några minuter sen riggat.


I andra ändan satt en liten pigg krabat på ca. 2 kg, som efter avkroking snabbt fick friheten åter.


Det intressanta med denna gädda var, att hon tog på specialtafsen som jag mera eller mindre själv utvecklat. Roligt att se att det fungerade - Kanske någon större dam också tycker att skedarna ser goda ut nån vacker dag. Ett problem har jag dock redan konstaterat med skedarna. Det verkar som om gäddorna ibland är mera attraherade av skedarna än av betet, som ligger ca. 40cm under. Vi hade under dagen en del "falska" fällningar, där det inte alls fanns några spår i betesfisken och dessa fällningar kom just på de spöna som var riggade med blänke. Kanske man borde utveckla detta tackel ytterligare och sätta fast en krok intill blänket också.


När allt var riggat och klart blev det kaffepaus och så småningom dags att plocka fram mäsket jag tillverkat dagen innan, för att eventuellt lura även de trögare gäddorna till hugg. Mer om mäskreceptet efter rapporten här i samma inlägg.


Efter ett par döda timmar började jag flytta spöna och på samma gång mäska i hålen. Visade sig att gäddorna faktist var intresserade av mitt mäsk. Jag flyttade över ett spö helt till andra sidan av viken och släppte ner lite av mäsket. Påväg tillbaka fick jag för första gången se när vippan försvann ett par gånger ner i hålet, för att ögonblicket efter smälla upp med ett skrammel. Jag rusade iväg mot spöet som en galning och de övriga pimpelfiskarna på isen trodde väl att jag hade mist förståndet.. Jag väntade en bra stund och släppte ut ordentligt med lina åt gäddan. Efter en liten stund satte jag in ett stenhårt mothugg, vilket resulterade i att jag nästan kastades på rygg på isen. Ännu än missad gädda..!! Jag tror dock att jag vet vad problemet var här... Betesfisken satt kvar och hade denna gång tydliga bitmärken i sig. Problemet var alltså, att jag hade för stor betesfisk för denna tafs. Såå, nu blir det nog dags att tillverka några tafsar med längre avstånd mellan krokarna och eventuellt lite större krokar också.

Jag riggade spöet pånytt, släppte ner lite mera mäsk och det gick ca. 3-5 minuter innan vippan vajade igen. Denna gång kände jag dock att gäddan hade släppt direkt efter hugget för ingen lina for ut från spolen.


Ännu en gång riggade jag spöet och så var det dags för lite matlagning och mellanrapport åt intresserade - Nertill ser ni Emil som berättar om dagens bravader...


Faktum är, att det inte finns mycket mer att rapportera om från dagens fiske... 1 gädda landad och ett flertal missade hugg. Men hur blev det med abborrarna?! Det tycker jag inte vi skall tala mycket om... I korthet: Heltrögt överallt! Fråga Emil efter detaljerna. Verkade som om abborrarna inte var alls på hugget denna dag. Stället var det knappast något fel på, eftersom det fanns otaliga andra fiskare på isen som också jagade dessa randiga "rovriddare".

Måste ändå slutligen säga, att detta var roligaste dagen på länge! Helt underbart väder och en kompis som man kan utbyta tankar och ideér med - Bättre fiskedag får man vänta på!

Så dags för en kort beskrivning om hur jag tillverkade gäddmäsket och vad jag använde för ingredienser.


Ca. 1/2 kg siklöjor och 2 st norska sillar. 


Sen över till det roliga. Jag förde försiktigt på tal åt gumman, att jag tänkte tillverka lite gäddmäsk. Det går väl fint? Oooja.. MEN, när jag sakta men säkert försökte förklara, att jag tänkte mixa de råa sillarna och siklöjorna i hennes fruktmixer blev det - "Intressant". Låt fantasin flöda och tänk ut resten själv...

Slutade med att jag tog en sväng via Clas Ohlsson och köpte en egen stavmixer. Problem solved!

 
Jag skar sillarna i rätt så små bitar, för att inte ta död på mixern under första användningen.



Done! Sillarna till vänster och siklöjorna till höger.


Blandade därefter ihop allting till en härlig, "väldoftande" smet och förpackade den i 2 burkar. Ena burken gick åt under torsdagens fiske. Visst var det roligt att se att gäddorna började hugga efter mäskning med detta, som jag rört ihop endast i hopp om att få se nåt liv under de tröga dagarna. Mera sådant!!

Sen sist, men inte minst... Nu har äntligen fått tag på mera mört!! Har nu så jag säkert klarar mig en tid framöver.


Stort tack till Gustav & Co, som tog tillvarar denna bifångst under deras abborrfiske!


Månne inte en av dessa skall få den stora äran att lura gammelgäddan till hugg...

onsdag 16 mars 2011

Nytt pass i okända vatten imorgon

Imorgon blir det dags för lite gäddfiske igen. Jag och min goda vän Emil hade redan tidigt i vinter bestämt oss för att göra ett försök med ismetet i ett abborrikt vatten lite längre hemifrån. Naturligtvis kommer vi att försöka lura de randiga rackarna med pimpelfiske också. Jag har fått höra att gäddorna ofta farit iväg med de beten som pimpelfiskarna presenterar åt abborrarna, så därför kommer jag att erbjuda dem lite strömming och mört imorgon istället.

Jag har haft rätt roliga äventyr i jakt på mört de senaste dagarna också. Nertill ser ni en gäddfiskare som mött sin "överman", i form av 50 cm tjock is!!


Luskade ut att det finns andra här i mina hemtrakter som också vill få tag på mört vintertid, så jag fick tillstånd att vittja en mörtstuga om jag bara lyckas få upp den på isen. Måste säga att det var tur att jag tog gumman med mig och att hon lyckades övertyga mig om att det inte kommer att lyckas... Annars hade jag väl suttit på alla fyra på isen ännu i denna stund.

Har i alla fall tröttnat på att försöka få tag i mörtar med pimpelfisket. Kommer troligtvis att svänga in via en fiskebutik här i början på nästa vecka och köpa en kräftmjärde. Dessa lär fungera lika bra som riktiga mörtstugor. Sen gäller det bara att hitta nåt ställe där isen inte är såå fruktansvärt tjock där jag kan rigga den. Men mer om detta i ett senare skede..



Nu är det dags att börja packa grejerna inför morgondagens fiske. Måste väl hålla förhoppningarna nere ännu eftersom detta aldrig testats tidigare, men visst väntar man sig något i alla fall när man har hört att gäddorna ställer till med besvär åt pimpelfiskarna på området.

Jag har dessutom ett riktigt underbart veckoslut framför mig med 24 timmar jobb, så det gäller att bara njuta av den lediga dagen imorgon också. Med en rejäl matsäck och kaffetermosen rågad så kan det väl inte bli annat än succé.

Återkommer med rapport om hur det gick i nästa inlägg. Vet inte riktigt när jag hinner uppdatera pga jobbet, men förr eller senare kommer det en liten berättelse om dagens bravader...

fredag 11 mars 2011

Blankpass i slaskvädret

Lovade ju att jag skulle komma med rapport angående dagens ismete i det nya vattnet.

Så, dagen kan väl sammanfattas med ett ord: "FIASKO". Det ville sig bara inte idag. 2 plusgrader och snöblandat regn under hela förmiddagen fick mig att packa ihop grejerna och bege mig hemåt igen efter endast 3 timmar på isen.


Efter 90 km i bil (tur och retur), så kändes det lite snopet att komma hem, utan att ens ha fått se en gädda. Men det är väl det som är charmen med fisket - En dag kan det nästan "koka" i vattnet och det hugger överallt, medan det kan vara helt tvärtom nästa dag. Man har ju ofta hört att det kan vara just den trögaste dagen som förvandlas till den bästa när den riktigt sluga damen kliver på. Nåväl, jag orkade bara inte sitta där ensam i slaskvädret idag.

Grejerna är i alla fall på tork nu och det tar knappast länge innan jag är ute på isen igen. 

Satsade istället eftermiddagen på att försöka skaffa mera betesfisk, som har varit ett grymt problem nu under vintern. Lyckades inte få någon mört med metet, men jag riggade mörtstugan istället invid en sluss där isen äntligen har lossnat. Tror tyvärr inte att mörtarna rör sig på detta område, men man måste ju testa där det finns möjlighet.

torsdag 10 mars 2011

Tips och trix

Tänkte ge lite updates på vad som varit på gång den senaste tiden och vilka nya metoder jag kommit upp med för att effektivera fisket.

Jag har läst och sökt runt på internet och i tidningar vilka metoder som har fungerat och man kan väl inte låta bli att testa när man ser att metoderna verkligen fungerar. För mera information - och mycket bra beskrivningar, besök Luis Rasmussens blogg.

Senaste investeringen var några helt vanliga rostfria teskedar som jag "modifierade" en aning. Dessa kommer att fungera som extra blänken mellan huvudlinan och tafsen och ger betydligt mera reklam kring ditt bete. Speciellt vid fiske i mörka eller djupa vatten.


Köpte några skedar som jag tänkte att jag lätt kan kapa bort skaftdelen på och borra hål i, men det var verkligen lättare sagt än gjort. Nåja, efter många om och men lyckades jag få hål i skedarna.


Fick efter detta dra ut på lite äventyr till sminkavdelningen i butiken... Måste säga att jag kände mig en aning vilsen och blickarna man fick gav också intryck av att man kanske borde låta gumman sköta dessa shoppingrundor. Hittade i alla fall det jag sökte, nämligen nagellack. Gäddorna är ju bevisligen intresserade/irriterade av skrikande färger, så skedarna fick lite av dessa färger när de var färdig borrade och slipade.

Färdig borrade och slipade, dags för målning...

  
Värre än så var det egentligen inte... Lite pinsamt att surfa omkring på kosmetologavdelningen i butiken, men vad gör man väl inte för att effektivera fisket efter gammelgäddan...


På detta sätt monteras skedarna sedan på spöna. Vem vet... Kanske detta är det lilla extra som krävs, för att den riktigt svårlurade madamen skall låta sig luras till hugg en vacker dag.


Passade på att besöka den perfekta "fiskebutiken" Clas Ohlson för att skaffa lite mera prylar man kan behöva under passen på isen. Pannlampan är väl mera eller minder ett måste om man skall lyckas rigga - och ta upp sina spön i mörker. Har i alla fall hittills lagt märke till att gäddorna verkar vara mest aktiva just när det börjar ljusna och strax innan det blir mörkt. Kikaren var verkligen ett kap också. Med hjälp av denna vågar man slå läger lite längre bort, eller också rigga spöna med lite längre mellanrum. (I och för sig är detta onödigt om man vet var gäddorna står och väntar på bytet, men när man inte vet så är kikaren ett bra redskap)


Så var det dags att testa de nya grejerna och metoden med skedarna.


Och ju närmare våren man kommer, desto tidigare blir väckningen... Z-z-Z-z


Första spöet riggades med död strömming, som jag dessutom snittade på bägge sidorna för att doften av det smaskiga bytet skulle nå gäddorna. En bit gul yllegarn kan enligt vissa även göra susen, så detta testades även på under det senaste passet. Tyvärr verkade gäddorna var ovanligt tröga just denna dag, men ett missat hugg på detta tackel bevisade att gäddorna i alla fall kan vara intresserade av yllegarn och skedar.


Efter ett par "döda" timmar så var det fags för taktikbyte och lite mäskning med sillbitar. Jag testade att byta djup på de 3 spöna samtidigt, men inget verkade riktig hjälpa denna dag.

Resultatet blev: 1 liten gädda landad och 2 missade hugg. 


Det som jag har insett med ismetet är, att ställa sig för att verkligen vänta ut gäddan de tröga dagarna, så varför sitta och tugga de torra brödkanterna när man kan koka riktig mat i skydd av vinden. Eller som denna dag, bara njuta av det underbara vädret på isen.



Det blir mera eller mindre ett måste att ställa det bekvämt för sig om man skall orka sitta mellan 5-10 timmar på isen när det inte händer något under hela dagen.


Blev ca. 7 timmar på isen det senaste passet, men i detta väder går det bara att njuta och eventuellt försöka pimpla lite betesfisk under tiden man vätar på att vipporna skall börja röra på sig.

Imorgon blir det nya tag i rinnande vatten. Jag vet att det finns storgäddor på detta ställe, men det är en annan sak att lyckas kroka dem och få dem upp på isen.


Återkommer med rapport i något skede. Försöker updatera bloggen alltid när jag har tid och förr eller senare kommer ni att få läsa om dagen när jag har dragit det längre strået och den riktigt vackra damen hamnat på bild.