torsdag 10 februari 2011

Äntligen lite mera action på isen!

Så var det dags, Äntligen ut på isen igen!!  Det hela utspelade sig i tisdags. (08.02.2011) 

Jag hade bestämt mig för att hinna med ett ordentligt ismetepass ännu, innan jag börjar jobba igen. Fick ta mig en liten oönskad semester på ca. 3 veckor efter att jag fått min examen, så tid för fiske har det i alla fall funnits nu i början av året. Med de arbetstider jag har på det nuvarande jobbet så kommer jag knappast att komma mig ut på isen allt för ofta, men man får väl se till att vara desto effektivare när man väl kommer sig iväg då istället.

Jag hade packat fiskegrejerna redan på måndagskvällen för att komma mig ut i god tid för en gångs skull. Klockan ringde vid 6-tiden och ca. 07.30 hade jag kommit mig ut på isen och börjat rigga spöna. Gjorde ett nytt försök i samma insjö som jag kammade noll i för ca. 1,5-2 veckor sedan. (Visade sig att jag hade rört mig på fel ställe under det förra passet) En kompis, som verkligen vet hur gäddorna skall tas, visste att det finns gott om gäddor i dessa vatten. Han har under vintern lyckats kroka flera storgäddor på detta ställe, vilket gjorde att man hade ännu högre förväntningar än tidigare.

Jag började med att rigga de 3 ismetspöna med dött agn (mört och siklöja). Jag beslöt mig för att även sätta ut ett par angeldon, för att testa det grundare vattnet närmare land också. 

Jag var precis påväg att sätta ut det sista angeldonet när vippan till den som jag nyss riggat löste ut. (Nästan precis på samma sätt som med den första gäddan jag fick från isen)

Ingen "storgädda" direkt, 
men de första får äran att bli fotograferade ändå... (Ca. 2 kg)


Efter denna gädda, som högg vid 11-tiden, var det lugnt en stund och jag kommer på den briljanta idén att "facebooka" lite under tiden jag väntar på nästa hugg. Jag sitter en bra stund med den förbaskade telefonen som klistrad vid fingrarna... Lyckas ändå efter en stund lyfta blicken för att kolla att alla vippor ligger böjda ännu. Konstaterar att vippan till spöet längst bort står vajar - Och DÅ blir det plötsligt spring i bena.

Jag tar Ikea kassen, där jag har våg, måttband, lip-grip, och tång, under armen och springer som en dåre över isen i hopp om att lyckas få upp det som tagit betet.

Visade sig att denna var av samma kaliber men oj, 
vad kul det är när vipporna äntligen ar börjat vaja lite oftare



Dessa två förblev de enda som besökte isen under dagen, men med den utdelning jag har haft tidigare så var detta rena kanonpasset!

Behövde inte ha tråkigt under resten av dagen fastän det inte blev flera gäddor. 

Resultatet blev: 2 landade gäddor, 2 missade hugg och en rejält tuggad betesfisk. Vem vet vilka monster som har varit och nafsat på de övriga betesfiskarna. (De största är ju oftast de som sliter sig loss) ;)

Dessutom lyckades jag få tag på lite mera betesfisk (mörtar) genom att pimpelfiska närmare land medan jag väntade. Mörtmäsket jag hade köpt tidigare i vinter verkade till min glädje också fungera. Till en början var det heldött överallt, men efter att jag släppt ner några mäskbollar och väntat ca. en halvtimme började mörtarna sakta men säkert visa sig.




Ena av dagens 2 gäddor...


Den tuggade mörten vittnade om att flera hungriga predatorer hade varit 
intresserade av mina betesfiskar, men de hade dock inte låtit sig krokas idag...

Kort sammanfattat skulle jag säga att det var en mycket lyckad och intressant dag på isen och jag ser redan fram emot nästa pass. Under hela dagen mäskade jag med krossade bitar av mört och siklöja för att eventuellt lyckas locka dit flera hungriga gäddor. Kanske detta har hållit dem intresserade ända tills nästa gång jag kommer mig ut på isen, förhoppningsvis.



Så var det dags att packa ihop och bege sig hemåt, med de hittills menst intressanta 7-8 timmarna på isen bakom sig.

2 kommentarer: