lördag 22 januari 2011

Nya grejer och nytt försök

Tog mig igår tid att testa ett nytt ställe, där jag vet att gäddorna rör sig i alla fall sommartid. Tänkte dock variera tiden på dygnet lite och startade lite senare än de senaste gångerna jag har varit ute och ismetat.

Som jag i mitt tidigare inlägg nämnde, så funderade jag på att köpa en större isborr för att slippa lite lättare undan och för att få spöna riggade lite snabbare. Sagt och gjort! Redan dagen efter begav jag mig till "Kokkolan Kalastus ja Erä" och köpte borren jag funderat på:


Passade på samma gång att skaffa material (spole och indikatorvippa) till några traditionella angeldon... (Kommer knappast att använda dem under varje pass, men om det visar sig att man är på rätta stället för dagen och gäddorna är på hugget kan man kanske rigga ett par av dessa också)



Köpta indikatorvippor. Dessa fungerar, men jag föredrar dock de hemgjorda vipporna. Största minuset med dessa är, att de syns mycket sämre och man måste veta exakt var man kommer att "slå läger" för att man skall se när en gädda tagit betesfisken och vippan slagit ut.

Eftersom jag skaffade några angeldon att testa lyckan med också, så måste jag se till att få några tafsar till för att inte behöva börja tillverka dessa ute på isen i kölden.


Allt man behöver för att tillverka sina egna tafsar.


Jag har hittils använt mig av samma tafsar som jag använder vid flötestrolling eller gäddmete. Simpla och lättillverkade, men fråga inte om de fungerar till ismete eftersom jag inte ännu lyckats landa någon gädda med denna metod... 

Färdig tafs. 30-40 cm lång, 
med två 3-krokar i storlek 4-6




Denna "Rig Bin" har visat sig vara en mycket bra investering. 
I denna burk får du lätt med dig många tafsar utan att de trasslar in sig i varandra.
Absolut värt pengarna!


På detta sätt har jag hittills tacklat betesfisken (Bild: Ingvar Ohlsson)

För att få ner hela paketet till önskat djup använder jag mig av spolsönken (10-15 gram). Sänket brukar jag sätta fast längst ner på huvudlinan... I detta skede har det dock uppstått lite problem med de döda betesfiskarna som jag använder, eftersom de flyter upp och ligger då 30-40 cm högre upp än sänket... Kanske denna metod att tackla betesfisken fungerar bättre med "livebait"... Får väl försöka byta sätt att tackla fisken för att få den att ligga som man önskar i vattnet. (Eller eventuellt flytta ner sänket och sätta fast den på tafsen någonstans...)



Dagens "strategiska plats". Behövde i alla fall inte 
sitta hungrig på isen denna gång. Pasta med ost-mozzarella sås = Mums!



Som sagt så blev det blev ingen gädda under gårdagens pass heller. Det lustiga är dock, att jag blir allt mer taggad att ta mig ut igen för att bevisa (inte minst för mig själv) att jag lyckas om man bjuder till tillräckligt. 


Blir att förpacka lite betesfisk nu och 
nästa vecka är det dags för nya tag!





Trevlig helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar