måndag 17 januari 2011

Projekt Ismete!

För alla som är intresserade av ismete, eller vill få en grundligare lektion i hur det fungerar och vilken utrusning man behöver, så finns här en mycket bra beskrivning på allt vad du behöver veta för att komma igång med denna fiskemetod. 

En annan artikel, Modernt ismete - Vinterns hödpunkt, är också absolut värt att läsa. (Skribent: Björn Blomqvist)

Som jag nämnde i mitt första inlägg, så var det egentligen filmen "Gädda the movie" som fick mig riktigt intresserad av ismetet. Filmen innehåller några av dom största gäddorna som någonsin har fångats på film. (Bland andra, en gädda på hela 17.7 kg!! Fångad på ismete.) Man får under ett år följa Mille, Joel och några av deras vänner i deras fiske efter gädda. Denna film rekommenderar jag varmt åt alla som är ens lite intresserad av gäddfiske.

Jag började redan under sommaren söka information och knep om vad som är viktigt och vad man behöver för att kunna utöva denna fiskemetod. Det tog dock aningen längre än beräknat innan jag fick grejerna i ordning och det var dags för debut. (Satt på skolbänken i Tammerfors när isfiskesäsongen riktigt tog fart i slutet av förra året)

I varje fall... Nu har jag äntligen fått allting fixat så jag kan tillbringa de efterlängtade timmarna på isen och vänta på att någon hungrig madam skall visa sitt intresse.

Här följer nu en liten beskrivning på vad jag har fixat ihop för att komma mig ut och börja ismeta.. 

Det första man behöver är en rymlig pulka för att få alla behövliga grejer med sig.
För att göra det bekvämare och för att ytterligare underlätta att allt hålls på plats under färden så skruvade jag fast spöhållare baktill på pulkan. Fixade samtidigt även en "hållare" för isbillen.
Därefter tog jag itu med de så kallade "vipporna", vars uppgift är att visa när en gädda tagit ditt bete. (Ifall man inte vill eller orkar tillverka dessa själv, så finns liknande att köpa också)

Kolla in Catch and Release Productions guide på Youtube hur du enkelt kan tillverka dina egna vippor som lämpar sig för ismete. 

Började från helt vanliga flöten, som jag målade orange för att de skall synas så bra som möjligt mot snön.


Material som man behöver för att tillverka egna vippor: "Stomme" (exempelvis rensband), flöten (målade), hålbjällror (som gör att du även hör när gäddan tagit betet), buntband, eltejp, krympslang och lim. 

Färdigt!


Dags för premiär!
Så var det dags att bege sig ut och testa grejerna! Under premiären lyckades jag inte få upp någon gädda, men en hungrig rackare fick äta sig mätt på betesfisken. (Lät sig inte krokas dock)

Kul att äntligen ha kommit igång med ismetet, och roligt att se att grejerna verkar fungera. Nu återstår bara den lilla detaljen, att lyckas kroka någon gädda också... ;)




  

Spön, rullar samt isborr som lämpar sig för ismete finns att köpas bl.a vid "Kokkolan Kalastus ja Erä" eller på deras webshop. Rekommenderar minimistorlek på isborr är 200 mm, vilket jag inte skaffat ännu. Blir en hel del onödigt borrande bara pga. den orsaken för mig i nuläget, eftersom jag borrar 3 hål och sedan hackar upp dessa till ett större. Man vill ju inte mista drömgäddan bara pga. att man inte gjort ett tillräckligt stort hål i isen...




 
  Allting riggat och klart, bara att vänta på HUGG!

Imorgon bär det åter iväg ut på isen. Hoppas på att gäddorna är på hugget och man nu lyckas överlista någon pigg krabat.
Återkommer med rapport om hur det gick efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar