onsdag 25 januari 2012

Årets första gädda..

Söndagen tillbringade jag på isen tillsammans med Frank. Vi hade kollat lite kartor dagen innan och bestämt oss för att göra ett försök i en insjö, på ett ställe som levererat rätt så bra med gäddor under båtsäsongen. Detta var alltså premiär med ismete i detta vatten.


Vi satte ut spöna med jämna mellanrum över en rätt så bred vik. Frank satte ut sina 6 spön och jag satte ut 6 spön. Sen var det bara att vänta.. Det dröjde faktiskt rätt så länge innan det hände något. Mitt i våra funderingar om vartåt vi skulle förflytta oss löste Franks vippa rakt framför oss ut. Dagens första run - Nice! Vi fick dock konstatera att det inte fanns nån gädda i andra ändan, men en snål rackare hade lyckats äta sig mätt på mörten. Eller nja - kanske hon inte blev mätt, för när nästa mört simmade ner med 2-krokstacklet fäst i ryggfenan och buken, så small det till igen nästan genast..

Mothugget satt fint och dagens första gädda var krokad. Efter en liten fight kunde gäddan lyftas upp på avkrokningsmattan och Franks första gädda för året hade äntligen synat isen.


Efter en snabb avkrokning och några foton fick hon simma tillbaka. Nu borde hon väl ändå vara mätt..


Efter detta beslöt vi oss för att byta plats. Vi förflyttade oss ett parhundra meter till ett lite djupare ställe. Det visade sig att isen här var lite tunnare och av sämre kvalité, vilket vi blev påminda om nu som då genom grymma knak under fötterna... Som tur var klarade vi oss ändå torrskodda.

 
När spöna stod riggade på det nya stället var det dags för lite mat. På dagens meny hade vi pasta med tomat-mozarella sås och till efterrätt blev det plättar.


Matlagningen avbröts, som så många gånger tidigare, med att en vippa smällde upp och flaggade en bit bort. Frank landade härmed dagens andra gädda, så nu hade vi i alla fall fått utdelning på båda ställena.


När vi fortsatte med efterrätten fick jag äntligen se den efterlängtade synen, att vippan till mitt spö nästlängst bort vajade. Dagens sista rush över den förrädiska isen resulterade i dagens 3:e och sista gädda.

Söndagens pass avslutades vid 16-tiden och vi styrde hemåt, nöjda med att vi båda lyckats landa vår första gädda för året. Slutligen får jag här tacka Frank för betesfisken han bjöd på. Levande beten ute på isen (=lyx) och senare påfyllning av deadbaitförrådet.


Nu verkar kölden ha hittat hit påriktigt och isarna torde väl växa så det knakar som bäst. Inte endast positivt, eftersom jag funderat på att flytta mörtstugan ifall betesfisken inte hittar dit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar