torsdag 10 mars 2011

Tips och trix

Tänkte ge lite updates på vad som varit på gång den senaste tiden och vilka nya metoder jag kommit upp med för att effektivera fisket.

Jag har läst och sökt runt på internet och i tidningar vilka metoder som har fungerat och man kan väl inte låta bli att testa när man ser att metoderna verkligen fungerar. För mera information - och mycket bra beskrivningar, besök Luis Rasmussens blogg.

Senaste investeringen var några helt vanliga rostfria teskedar som jag "modifierade" en aning. Dessa kommer att fungera som extra blänken mellan huvudlinan och tafsen och ger betydligt mera reklam kring ditt bete. Speciellt vid fiske i mörka eller djupa vatten.


Köpte några skedar som jag tänkte att jag lätt kan kapa bort skaftdelen på och borra hål i, men det var verkligen lättare sagt än gjort. Nåja, efter många om och men lyckades jag få hål i skedarna.


Fick efter detta dra ut på lite äventyr till sminkavdelningen i butiken... Måste säga att jag kände mig en aning vilsen och blickarna man fick gav också intryck av att man kanske borde låta gumman sköta dessa shoppingrundor. Hittade i alla fall det jag sökte, nämligen nagellack. Gäddorna är ju bevisligen intresserade/irriterade av skrikande färger, så skedarna fick lite av dessa färger när de var färdig borrade och slipade.

Färdig borrade och slipade, dags för målning...

  
Värre än så var det egentligen inte... Lite pinsamt att surfa omkring på kosmetologavdelningen i butiken, men vad gör man väl inte för att effektivera fisket efter gammelgäddan...


På detta sätt monteras skedarna sedan på spöna. Vem vet... Kanske detta är det lilla extra som krävs, för att den riktigt svårlurade madamen skall låta sig luras till hugg en vacker dag.


Passade på att besöka den perfekta "fiskebutiken" Clas Ohlson för att skaffa lite mera prylar man kan behöva under passen på isen. Pannlampan är väl mera eller minder ett måste om man skall lyckas rigga - och ta upp sina spön i mörker. Har i alla fall hittills lagt märke till att gäddorna verkar vara mest aktiva just när det börjar ljusna och strax innan det blir mörkt. Kikaren var verkligen ett kap också. Med hjälp av denna vågar man slå läger lite längre bort, eller också rigga spöna med lite längre mellanrum. (I och för sig är detta onödigt om man vet var gäddorna står och väntar på bytet, men när man inte vet så är kikaren ett bra redskap)


Så var det dags att testa de nya grejerna och metoden med skedarna.


Och ju närmare våren man kommer, desto tidigare blir väckningen... Z-z-Z-z


Första spöet riggades med död strömming, som jag dessutom snittade på bägge sidorna för att doften av det smaskiga bytet skulle nå gäddorna. En bit gul yllegarn kan enligt vissa även göra susen, så detta testades även på under det senaste passet. Tyvärr verkade gäddorna var ovanligt tröga just denna dag, men ett missat hugg på detta tackel bevisade att gäddorna i alla fall kan vara intresserade av yllegarn och skedar.


Efter ett par "döda" timmar så var det fags för taktikbyte och lite mäskning med sillbitar. Jag testade att byta djup på de 3 spöna samtidigt, men inget verkade riktig hjälpa denna dag.

Resultatet blev: 1 liten gädda landad och 2 missade hugg. 


Det som jag har insett med ismetet är, att ställa sig för att verkligen vänta ut gäddan de tröga dagarna, så varför sitta och tugga de torra brödkanterna när man kan koka riktig mat i skydd av vinden. Eller som denna dag, bara njuta av det underbara vädret på isen.



Det blir mera eller mindre ett måste att ställa det bekvämt för sig om man skall orka sitta mellan 5-10 timmar på isen när det inte händer något under hela dagen.


Blev ca. 7 timmar på isen det senaste passet, men i detta väder går det bara att njuta och eventuellt försöka pimpla lite betesfisk under tiden man vätar på att vipporna skall börja röra på sig.

Imorgon blir det nya tag i rinnande vatten. Jag vet att det finns storgäddor på detta ställe, men det är en annan sak att lyckas kroka dem och få dem upp på isen.


Återkommer med rapport i något skede. Försöker updatera bloggen alltid när jag har tid och förr eller senare kommer ni att få läsa om dagen när jag har dragit det längre strået och den riktigt vackra damen hamnat på bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar